Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
31 1 2 3
Ředitelské volno
4
Ředitelské volno
5 6
7
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
8
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
9
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
Divadlo v MŠ
10
Konzultační odpoledne
Konzultační odpoledne
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
11
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
12
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
13
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
14
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
15
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
16
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
17
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
18
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
19
Školský ples
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
20
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
21
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
22
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
23
Poděkování za tombolu
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
24
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
25
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
Malí cestáři
26
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
27
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
28
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
29
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
30
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
31
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
1
Družina v době pololetních a jarních prázdnin
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
2
Družina v době pololetních a jarních prázdnin
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
3
Družina v době pololetních a jarních prázdnin
Termíny lyžování se Ski Fanaticem
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů