Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
25
Plavecký výcvik
26
Plavecký výcvik
27
Plavecký výcvik
28
Plavecký výcvik
1
Plavecký výcvik
2
Plavecký výcvik
3
Plavecký výcvik
4
Plavecký výcvik
5
Plavecký výcvik
6
Plavecký výcvik
7
Plavecký výcvik
8
Plavecký výcvik
9
Plavecký výcvik
10
Plavecký výcvik
11
Plavecký výcvik
12
Plavecký výcvik
13
Plavecký výcvik
14
Plavecký výcvik
15
Plavecký výcvik
16
Plavecký výcvik
17
Plavecký výcvik
18
Plavecký výcvik
19
Plavecký výcvik
20
Plavecký výcvik
21
Plavecký výcvik
22
Plavecký výcvik
23
Plavecký výcvik
24
Plavecký výcvik
25
Plavecký výcvik
26
Plavecký výcvik
27
Plavecký výcvik
28
Plavecký výcvik
29
Plavecký výcvik
Výměna skupin na plavání
30
Plavecký výcvik
31
Plavecký výcvik
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jidelna.png

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů