Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27
Lyžařský kurz
28
Lyžařský kurz
29
Lyžařský kurz
30
Lyžařský kurz
31
Lyžařský kurz
Provoz družiny o pololetních prázdninách.
1
Lyžařský kurz
2
Lyžařský kurz
3
Lyžařský kurz
4
Lyžařský kurz
5
Lyžařský kurz
6
Lyžařský kurz
7
Lyžařský kurz
Projektový den Rusko
Den otevřených dveří Silnic
8
Lyžařský kurz
9
Lyžařský kurz
10
Lyžařský kurz
11
Lyžařský kurz
12
Lyžařský kurz
13
Lyžařský kurz
14
Lyžařský kurz
15
Lyžařský kurz
16
Lyžařský kurz
17
Lyžařský kurz
18
Lyžařský kurz
19
Lyžařský kurz
Beseda s policií ČR
Divadlo v MŠ-Zdravé zoubky
20
Lyžařský kurz
21
Lyžařský kurz
22
Lyžařský kurz
23
Lyžařský kurz
24
Lyžařský kurz
25
Lyžařský kurz
Anglické divadlo Chrudim
26
Lyžařský kurz
27
Lyžařský kurz
28
Lyžařský kurz
29 1
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů