Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
27
Uzavření školy
Seznam přijatých žáků do 1. ročníku
Uzavření školky
28
Uzavření školy
Seznam přijatých žáků do 1. ročníku
Uzavření školky
29
Uzavření školy
Seznam přijatých žáků do 1. ročníku
Uzavření školky
30
Uzavření školy
Sběr papíru se nekoná
Seznam přijatých žáků do 1. ročníku
Uzavření školky
1
Uzavření školy
Uzavření školky
2
Uzavření školy
Uzavření školky
3
Uzavření školy
Uzavření školky
4
Uzavření školy
Uzavření školky
5
Uzavření školy
Uzavření školky
Zápis do MŠ
6
Uzavření školy
Uzavření školky
7
Uzavření školy
Uzavření školky
Seznam přijatých dětí do MŠ
8
Uzavření školy
Uzavření školky
9
Uzavření školy
Uzavření školky
10
Uzavření školy
Uzavření školky
11
Uzavření školy
Uzavření školky
12
Uzavření školy
Uzavření školky
13
Uzavření školy
Uzavření školky
14
Uzavření školy
Schůzky s rodiči ve školním roce 2019 - 2020
Uzavření školky
15
Uzavření školy
Uzavření školky
16
Uzavření školy
Uzavření školky
17
Uzavření školy
Uzavření školky
18
Uzavření školy
Uzavření školky
19
Uzavření školy
Uzavření školky
20
Uzavření školy
Uzavření školky
21
Uzavření školy
Uzavření školky
22
Uzavření školy
Uzavření školky
23
Uzavření školy
Uzavření školky
24
25
Návrat do školy
Otevření školky
Opatření a pravidla MŠ
26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů