Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
Distanční výuka 3. - 5. ročník
2
Distanční výuka 3. - 5. ročník
3
Distanční výuka 3. - 5. ročník
4
Distanční výuka 3. - 5. ročník
5
Distanční výuka 3. - 5. ročník
6
Distanční výuka 3. - 5. ročník
7
Distanční výuka 3. - 5. ročník
8
Distanční výuka 3. - 5. ročník
9
Distanční výuka 3. - 5. ročník
10
Distanční výuka 3. - 5. ročník
11
Distanční výuka 3. - 5. ročník
12
Distanční výuka 3. - 5. ročník
13
Distanční výuka 3. - 5. ročník
14
Distanční výuka 3. - 5. ročník
15
Distanční výuka 3. - 5. ročník
16
Distanční výuka 3. - 5. ročník
17
Distanční výuka 3. - 5. ročník
18
Distanční výuka 3. - 5. ročník
19
Distanční výuka 3. - 5. ročník
20
Distanční výuka 3. - 5. ročník
21
Distanční výuka 3. - 5. ročník
22
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Pondělní uzavření školy i školky
Karanténa v MŠ
Karanténa v MŠ i ZŠ
23
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Rozhodnutí o uzavření školy
Karanténa v MŠ i ZŠ
Rozhodnutí o uzavření MŠ
24
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Karanténa v MŠ i ZŠ
25
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Karanténa v MŠ i ZŠ
26
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Karanténa v MŠ i ZŠ
27
Distanční výuka 3. - 5. ročník
28
Distanční výuka 3. - 5. ročník
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů