Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
30 31 1
Kurz lyžování
Lyžařský výcvik
2
Kurz lyžování
3
Kurz lyžování
4
Kurz lyžování
5
Kurz lyžování
6
Kurz lyžování
Berušky
7
Kurz lyžování
Divadlo v MŠ
8
Kurz lyžování
9
Kurz lyžování
10
Kurz lyžování
11
Kurz lyžování
12
Kurz lyžování
13
Kurz lyžování
14
Kurz lyžování
15
Kurz lyžování
16
Kurz lyžování
Zdravá pětka
17
Kurz lyžování
18
Kurz lyžování
19
Kurz lyžování
20
Kurz lyžování
21
Kurz lyžování
22
Kurz lyžování
23
Kurz lyžování
24
Kurz lyžování
Plavecký výcvik
25
Kurz lyžování
26
Kurz lyžování
27
Kurz lyžování
28
Kurz lyžování
1
Kurz lyžování
Divadlo v MŠ
2
Kurz lyžování
3
Kurz lyžování
4
Kurz lyžování
5
Kurz lyžování
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů