Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
26 27
Rozloučení s předškolními dětmi
28 29 30
Vysvědčení
1 2
3
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
4
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
5
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
6
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
7
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
8
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
9
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
10
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
11
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
12
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
13
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
14
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
15
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
16
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
17
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
18
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
19
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
20
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
21
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
22
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
23
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
24
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
25
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
26
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
27
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
28
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
29
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
30
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
31
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
1
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
2
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
3
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
4
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
5
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
6
Uzavření provozu MŠ o letních prázdninách
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů