Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5
Distanční výuka v MŠ
6
Besta
7 8
Divadlo v MŠ
9 10 11
12
Vánoční focení
13 14
Distanční výuka
Ošetřovné
15
Distanční výuka
16
Distanční výuka
17
Distanční výuka
18
Distanční výuka
19
Distanční výuka
20
Distanční výuka
21
Distanční výuka
22
Distanční výuka
23
Distanční výuka
24
Distanční výuka
25
Distanční výuka
26
Distanční výuka
27
Distanční výuka
28
Distanční výuka
29
Distanční výuka
30
Distanční výuka
31
Distanční výuka
1
Distanční výuka
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jidelna.png

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů