Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
29
Uzavření všech škol
30
Uzavření všech škol
31
Potvrzení o uzavření školy
Uzavření všech škol
Potvrzení o uzavření MŠ
1
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
2
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
3
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
4
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
5
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
6
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
7
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
8
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
9
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
10
Uzavření všech škol
Zápis do 1. třídy
11
Zápis do 1. třídy
12
Otevření školy
Testování žáků
Zápis do 1. třídy
13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů