Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
24
Lyžařský kurz
25
Lyžařský kurz
Anglické divadlo Chrudim
26
Lyžařský kurz
27
Lyžařský kurz
28
Lyžařský kurz
29 1
2 3
Minitaneční Besta
4
Mobilní planetárium
Mobilní planetárium
5 6 7 8
9 10
Omezení provozu školní družiny
Zkrácený provoz 10.3.
11
Uzavření školy
Divadlo v MŠ-Hastrmánkovo jaro- zrušeno
Zrušené akce
12
Uzavření školy
13
Uzavření školy
14
Uzavření školy
Dětský karneval-zrušen
15
Uzavření školy
16
Uzavření školy
Berušky-zrušené
17
Uzavření školy
Minitaneční Besta - do odvolání zrušeno
Uzavření školky
18
Uzavření školy
Program pro děti - výcvik dravců-zrušeno
Uzavření školky
19
Uzavření školy
Výstava v muzeu v Chrudimi-zrušeno
Uzavření školky
20
Uzavření školy
Uzavření školky
21
Uzavření školy
Uzavření školky
22
Uzavření školy
Uzavření školky
23
Uzavření školy
Uzavření školky
24
Uzavření školy
Uzavření školky
25
Uzavření školy
Uzavření školky
26
Uzavření školy
Uzavření školky
27
Uzavření školy
Divadlo v MŠ Jarní kočička - zrušeno
Uzavření školky
28
Uzavření školy
Uzavření školky
29
Uzavření školy
Uzavření školky
30
Uzavření školy
Uzavření školky
31
Uzavření školy
Uzavření školky
1
Uzavření školy
Uzavření školky
2
Uzavření školy
Uzavření školky
3
Uzavření školy
Uzavření školky
4
Uzavření školy
Uzavření školky
5
Uzavření školy
Uzavření školky
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů