Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
Plavecký kurz
2
Plavecký kurz
3
Plavecký kurz
Tongo
4
Plavecký kurz
5
Plavecký kurz
6
Plavecký kurz
7
Plavecký kurz
8
Plavecký kurz
9
Plavecký kurz
10
Plavecký kurz
Zápis do 1. třídy
11
Plavecký kurz
12
Plavecký kurz
13
Plavecký kurz
14
Plavecký kurz
15
Plavecký kurz
16
Plavecký kurz
Stáje u Kabelku
17
Plavecký kurz
18
Plavecký kurz
19
Plavecký kurz
20
Plavecký kurz
21
Plavecký kurz
Výlet pro rodiče s dětmi na muzikál Saxana
22
Plavecký kurz
23
Plavecký kurz
24
Plavecký kurz
25
Plavecký kurz
26
Plavecký kurz
27
Plavecký kurz
28
Plavecký kurz
29
Plavecký kurz
30
Plavecký kurz
1
Plavecký kurz
2
Plavecký kurz
3
Plavecký kurz
Zápis do MŠ
4
Plavecký kurz
5
Plavecký kurz
Drobečková navigace

Úvodní strana > Školní jídelna > Alergeny

Alergeny v potravinách

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011 - jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační stejně tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Jídelna může poskytnout informace písemně, elektronicky nebo ústně.

jídelna

Povinnost poskytování informací o potravinách spotřebitelům vyplývá z Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Dále je zde platná vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů – dle § 8, odst. 10.

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenních složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy povinnost označit jasně a zřetelně veškeré složky názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo pokrmu uvedeno.

 Seznam alergenů:

Alergen 1: 1a - pšenice, 1b - žito, 1c - ječmen, 1d - oves, 1e - špalda, 1f - kamut

Alergen 8: 8a - mandle, 8b - lískové ořechy, 8c - vlašské ořechy, 8d - kešu ořechy, 8e - pekanové ořechy, 8f - para ořechy, 8g - pistácie, 8h - makadamie

seznam alergenů